Hva er fysioterapi? (informasjon fra norsk fysioterapiforbund)
Fysioterapi er et praktisk og tradisjonsrikt fag som er i stadig utvikling og setter krav til akademisk kompetanse, kritisk tenkning og nyskaping. Studiet består av både teori og praksis.
Fysioterapeuter jobber med kropp og bevegelse for å fremme god helse. En fysioterapeut forebygger og behandler skader og sykdommer som gir smerter og/eller nedsatt funksjon i muskel- og skjelettsystemet. Behandling er basert på undersøkelse og vurdering av pasientens problem og hva pasienten selv ønsker hjelp til. Målet er at pasienten kan utvikle, gjenvinne eller holde ved like funksjonsevnen, utnytte egne ressurser og bidra aktivt i å bedre egen helse. For å få til dette er det viktig at pasienten og fysioterapeuten utvikler et trygt og tillitsfullt forhold.
Fysioterapeuter behandler enkeltpersoner i alle aldre, men kan også jobbe helsefremmende og forebyggende mot enkeltpersoner, grupper og på samfunnsnivå. Fysioterapeuter samarbeider ofte med annet helsepersonell.
Fysioterapeuter arbeider i den kommunale helsetjenesten, på sykehus, institusjoner og i bedriftshelsetjeneste. Mange arbeider på private fysikalske institutt. Fysioterapeuter kan også arbeide hos fylkeslegen, helsetilsyn og departement.
«Fysioterapeut» er en beskyttet tittel som krever autorisasjon fra Helsedirektoratet. For å få autorisasjon må man etter endt utdanning gjennomføre ettårig, lønnet turnustjeneste.
Mer om direkte tilgang til fysioterapeut
Fra 1. januar 2018 får du trygderefusjon ved fysioterapibehandling også uten å ha henvisning når du går til en fysioterapeut med kommunal avtale (avtalefysioterapeut). Du betaler da bare en offentlig fastsatt egenandel.
Denne pasientreformen – gjerne omtalt som direkte tilgang til fysioterapi – ble vedtatt av Stortinget 12. juni 2017. Reformen har vært en viktig sak for Norsk Fysioterapeutforbund å få gjennomført. Forslaget fra regjeringen til endring av lovgivningen på dette området kom opprinnelig i en stortingsmelding om primærhelsetjenesten som ble fremlagt i mai 2015.
Pasienter kunne riktignok også før 1. januar 2018 gå til behandling hos en avtalefysioterapeut uten først å ha en henvisning til fysioterapi fra sin fastlege eller annen behandler, men fikk da ikke refusjon fra trygden. Dermed måtte pasientene betale hele honoraret som en fysioterapeut med kommunal avtale kan kreve, ikke bare pasientens egenandel. Det er det nå slutt på.
Nyordningen omfatter ikke ridefysioterapi. Det er fortsatt nødvendig med henvisning for å få bidrag til ridefysioterapi.